Football Zajedno

To je igra za djevojke

To je igra za djevojke

Po treći put od 5.-7. jula u Beču će se održati GIRLS FOOTBALL FESTIVAL, gdje ce se sastati timovi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije i Austrije da se druze i igraju nogomet sa lokalnim klubovima i drustvenim incijativama.

Ideja

Međunarodni fudbalski turniri u popularnim sportovima su kao predodredjeni za dečake - sa devojkama su još uvek u nedostatku. Cilj fudbalskog festival za djevojke je da se suprotstavi tome a da istovremeno smanjuje predrasude i nacionalizam stavljajući fudbal i igrače u centar pažnje.

To je više od "samo" sporta: radi se o solidarnosti, osnaživanju, borbi za jednaka prava, razmjeni i novim prijateljstvima ... i naravno najljepšoj stvari na svijetu, fudbalu!

Program

Za treći fudbalski festival djevojaka pozvano je šest ekipa u uzrastu U14. Timovi dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Austrije. 60 djevojaka provodi tri dana zajedno u Beču. Zajedno rade, igraju, istražuju grad, gledaju finale FIFA Svjetskog prvenstva za žene i učestvuju u radionicama o temama kao što su seksizam, nacionalizam, poštovanje i fair play.

Program naglašava:

  • Petak, 5. juli 2019.

18:00 Sastanak na Kaiserwiese u Prateru - upoznavanje ekipa i igrača

  • Subota, 6. juli 2019.

9-12: 00 Zajednički trening u mješovitim grupama.
Lokacija: NWZ, Spielmanngasse 8, 1200 Beč

14: 00-16: 00 Potraga za blagom kroz Beč

17:00 Zajedničko gledanje malog finala Svjetskog nogometnog prvenstva za žene u Francuskoj

  • Nedjelja, 7. Juli 2019.

10-13: 00 "3. Međunarodni fudbalski turnir u fudbalu "Zajedno devojke", dodela nagrada
Lokacija: NWZ, Spielmanngasse 8, 1200 Beč

16-20: 00 Gledanje finala FIFA Svetskog kupa za žene u Francuskoj

Timovi

Sljedećih šest timova će učestvovati na Festivalu fudbala za djevojke 2019. godine: Znatizeljni smo o klubu iz Crne Gore - ŽFK CVETEX BERANE. Igračice dolaze sa sjeveroistoka, s različitim vjerskim i nacionalnim porijeklom. ATINA ALL STAR TEAM iz Srbije čine igračice iz svih regiona Srbije koji su poslednjih mjeseci intenzivno pripremani za festival od strane NVO Atina. Po prvi put dolazi nam tim iz samoupravnog područja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, ŽFK LOKOMOTIVA BRČKO. ŽF / NK EMINA MOSTAR je jedna od lijepih prica brzog razvoja zenskog fudbalskog kluba iz grada prepunog historije šalje svoje najbolje mlade ženske igracice na festival fudbala.

Beč ce predstavljati zajednički tim dva nova ženska fudbalska kluba FC TORPEDO GIRLS & FC STADLAU, koji već nekoliko mjeseci obogaćuju Bečku fudbalsku scenu, VIENNA ALL STAR TEAM sa igračicama različitih društvenih nogometnih inicijativa u gradu kao I igracice KICKEN OHNE GRENZEN , fudbalskog projekta za djevojke izbjeglice.

"Fudbalski festival za devojke je bio tako kul! Ovo je bio moj prvi put u Beču i upoznala sam grad na razigran način. Najzabavniji je bio trening sa mješovitim timovima! “, Rekla je igračica SFK Sarajevo 2000 o prvom fudbalskom festival za djevoke u Becu 2017. godine

Football Zajedno

Festival je dio projekta "Football Zajedno ", koji promovira međunarodnu razmjenu, antinacionalizam, poštovanje i jednakost, s fokusom na balkanski region, uključujući obrazovne projekte i razmjenu mladih. Festival podržavaju Grad Beč, Austrijska razvojna agencija (ADA), nogometni savezi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije kao dio UEFA HatTrick programa, implemeniran od strane fairplay incijative.

www.fair-play.info/